Bergse Diepsluis - Nieuwjaarsduik

Datum  : zondag 05 januari 2025
Tijd  : 10:00
Aantal Deelnemers : 14



Locatie : 

Tholen, Veerweg

Duikleider : 
Navigatie : Google Maps
Diepte : 19m
Brevetering : Alle niveaus, groepen, nachtduiken, oefenduiken, onderwaterfotografie
Overige :

Duik het nieuwe jaar in met Ecodiving! 🌊🎉

Start 2025 met een frisse plons tijdens onze Nieuwjaarsduik op zondag 5 januari om 10.00 uur bij de prachtige Bergse Diepsluis!

Geen oliebollen dit jaar, maar wél een dampende kom heerlijke snert om weer op te warmen. Dat maakt jouw frisse start ook nog eens smaakvol. đŸĨļ + 🍲 = 🐟đŸ’Ļ

Trek je wetsuit of droogpak aan, pak je goede humeur mee en zorg dat je erbij bent. Samen maken we er een knallend begin van het jaar van!

Meld je nu aan!

Waarschuwingen

Zorg dat je goed navigeert, het is lastig om naast de instapplaats het water uit te komen. De Bergse Diepsluis kan erg druk zijn! De duikstek ligt in een zijarm van de Oosterschelde, waar het getij vrijwel geen rol speelt. Daardoor is dit een perfecte oefenlocatie voor beginnende Oosterscheldeduikers.



Bergse Diepsluis (Oesterdam) in Tholen is een populaire stek en een van de weinige duikplaatsen in de Oosterschelde zonder stroming. Je kunt in de Bergse Diepsluis dus altijd duiken. Kenmerkend zijn de vele sepias die hier in het voorjaar naar toe trekken om te paren. Elk jaar komen honderden duikers op dit fenomeen af. Wie voor de sepias komt, moet de watertemperatuur in de gaten houden. Zodra het water een temperatuur van twaalf graden bereikt, dienen de eerste sepias zich aan. Duikers plaatsen elk jaar sepiatentjes, waar de sepias hun eitjes aan kunnen vastzetten. Ook pijlinktvissen maken van deze broedplaatsen gebruik.

Bijzonderheden

Je gaat te water via een betonnen trap met leuning. Duik over het ondiepe gedeelte langs de begroeide oesterpartijen, richting de schuine wand en het oefenplatform. Het platform is mooi begroeid met oesters, anjelieren en kolonievormende zakpijpen en in het vroege voorjaar kom je hier grote scholen steenbolken tegen. Kreeften, krabben en palingen spot je bij de grote stenen en basaltblokken (zie duikkaart) en her en der kom je de mooiste zeedahlias tegen. Aan het platform hangt een meetpunt van Project Baseline. Maak eens een meting en geef deze door aan de projectleider. Informatie over hoe het werkt is te vinden op het bord naast de dijktrap.

 

Bron: https://www.duikersgids.nl/duikstekken/bergse-diepsluis-oesterdam

Inschrijven

Om u in te schrijven voor een duik kun u inloggen.


Deelnemers